• In totaal 115 stranden
  • Zomer- en winterbestemming
  • Vier miljoen vakantiegangers per jaar

Vind mijn vakantie

Zoeken
Wist u dat..
Er over de naam ‘Costa Blanca’ verschillende verhalen de ronde doen. De naam zou zijn bedacht door British European Airways toen zij in 1957 begonnen met vluchten tussen Londen en Valencia. Vanuit de lucht waren de witte stranden te zien en tevens was dit een goede commerciële slogan.

Algemene informatie over de Costa Blanca

De Costa Blanca, wat in het Spaans ‘Witte Kust” betekent, is te vinden in het zuidoosten van Spanje en heeft een kustlengte van 244 kilometer en bestaat grotendeels uit zandstranden. De Costa Blanca ligt in de provincie Alicante en ligt ongeveer halverwege de oostkust van Spanje. Jaarlijks trekken enkele miljoenen toeristen naar deze kuststreek. Geschat wordt dat er per jaar zo’n vier miljoen bezoekers uit het buitenland de streek aan doen. Daarbij komen dan nog een kleine miljoen bezoekers uit Spanje zelf. De streek is erg populair bij welgestelde mensen uit grote Spaanse steden, zoals Madrid, die een vakantiehuis in het gebied hebben.

Costa Blanca in feiten
  • Elke dag een ander strand
  • Uitbundig uitgaansleven
  • Waar de zon altijd schijnt
  • Bus, vlieg én autovakanties
  • Vier uur varen naar Ibiza
  • De állerbeste tapasbars

Tips en excursies van de reisleiding voor Costa Blanca

Geniet van een leuk uitje in de Costa Blanca, onderstaand zie je enkele tips van onze reisleiding ter plaatse.
1
Iglesia parroquial de Nuestra Senora del Consuelo
Dwaal rond in de prachtige binnenstad van Altea. Aanschouw de parochiekerk met haar twee bijzondere koepels.
2
Guadalest
Dit schattige oude Moorse dorpje uit de 10e eeuw is een waar adelaarsnest. Met veel winkeltjes, terrasjes, en musea.
3
Villajoyosa
Bezoek het prachtige en kleurrijke plaatsje Villajoyosa. Proef chocolade in één van de chocoladefabrieken.
4
Alicante
Breng een bezoekje aan de provincie hoofdstad Alicante met de trein die langs de kust rijdt.

Geografie van de Costa Blanca

De Costa begint ongeveer bij Gandia in het noorden en loopt tot Torrevieja in het zuiden. De Costa Blanca kent een aantal grote plaatsen. Alicante is de stad met de meeste inwoners. Ga je met het vliegtuig naar de Costa Blanca zal je hier voet aan Spaanse grond zetten. De stad Benidorm is erg in trek om te overwinteren. Het is dan ook niet gek dat het komische televisieprogramma ‘Benidorm Bastards’ naar deze badplaats is vernoemd. Dit met een knipoog naar het imago van bejaardenstad dat Benidorm in de winter heeft. Zomers is de diversiteit in de stad een stuk groter. Verder kent de Costa Blanca een aantal kleinere badplaatsen zoals Altea en Albir. De Costa Blanca heeft ongeveer 115 stranden en strandjes welke zeer geschikt zijn voor het baden. 48 hiervan zijn gekwalificeerd met de Blauwe Vlag (Europese Milieu Kwalificatie) en 36 zijn er toegankelijk voor mindervaliden.

Geschiedenis van de Costa Blanca

Over de naam ‘Costa Blanca’ doen verschillende verhalen de ronde. De naam Costa Blanca zou zijn bedacht door de luchtvaartmaatschappij British European Airways toen zij in 1957 begonnen met vluchten tussen Londen en Valencia. Vanuit de lucht waren de witte stranden goed te zien en tevens was dit een goede commerciële slogan. Echter deden zijn hun research niet goed, want de stranden zijn niet wit maar goudgeel. Feitelijk gezien zou je dus een vakantie boeken naar de “Costa Amarillo Dorado”.

Cultuur van de Costa Blanca

Net zoals in heel Spanje struikel je in de Costa Blanca bijna over de tapasbars. Door de grote stroom van toeristen zijn deze tapas getransformeerd van borrelhapjes naar een volledige maaltijd. Een ander gerecht dat je uitstekend kunt eten in deze streek is paella. Dit is een rijstgerecht vaak in combinatie met vis dat haar oorsprong vindt in de stad Valencia.

Natuur van de Costa Blanca

De Costa Blanca is een geliefde vakantiebestemming voornamelijk vanwege de prachtige stranden en het aantal zonuren waarvan de toeristen het hele jaar door kunnen genieten. Echter kent de Costa Blanca ook schitterende landschappen. Slechts op 20 minuten rijden landinwaarts vind je een prachtig landschap met valleien, bergketens en natuurparken. De provincie Alicante telt maar liefst negen beschermde natuurgebieden. Het zijn gebieden met een enorme variëteit: van zoutmeren tot grillige bergen, van een rots die uit zee oprijst tot een drassig gebied met rijstplanten en watervogels.

Het weer in de Costa Blanca is zowel ’s zomers als ’s winters erg aangenaam. Door de bergen die achter de stad liggen bereikt slecht weer de stad vaak niet. Hierdoor is Benidorm dan ook een van de droogste strandstreken van Europa. De gemiddelde temperatuur ligt in de maanden juli en augustus rond de 31 graden. In de maanden januari en februari ligt de gemiddelde temperatuur rond de 17 graden.