• Prachtige stranden, blauw water en een heerlijk klimaat
  • De indrukwekkende rots ‘Peñón de Ifach’
  • Een gezellig historisch centrum

Vind mijn vakantie

Zoeken
Wist u dat..
De bekende feesten van de Moren en de Christenen worden aan de gehele Costa Blanca uitbundig gevierd. In Calpe vinden de feesten plaats in de tweede helft van oktober.

Algemene informatie over Calpe

Calpe is een prachtige vakantiebestemming met fraaie stranden en een heerlijk klimaat met maar liefst 3.180 zonuren per jaar. Calpe is uitgegroeid van een vissersdorpje, waar in de jaren 70 nog zeezout gewonnen werd, naar de 2e toeristische bestemming van de Costa Blanca.

Het zoutwatermeer ‘Las Salinas’ ligt middenin Calpe en deelt de stad in tweeën. Het zoutwatermeer is ontstaan door de oude zoutmijnen van Calpe die vroeger het economische middelpunt van het vissersdorpje waren. Het zout werd gebruikt voor de conservering van de vis en werd tevens geëxporteerd naar andere delen van Europa. Nu is ‘Las Salinas’ een beschermd natuurgebied waar vele bijzondere dieren wonen.

Calpe heeft een gezellig historisch centrum. Dwaal door de leuke smalle straatjes, bewonder de vele oude gebouwen en bezoek de gotische kerk. Tevens bevinden zich ook vele winkeltjes in de het oude centrum. De echte traditionele vissershuisjes zie je terug in het straatje ‘Calle Puchal’. Calpe kent een lange geschiedenis en was van oorsprong was een ommuurde stad. Resten van deze muur ‘Torreon de la Peca’ zijn nog steeds te zien. Ook is er een uitkijktoren en staan er kanonnen in het oude centrum.

Hét kenmerk en de meest bijzondere bezienswaardigheid van deze badplaats is de bekende rots ‘Peñón de Ifach’. Deze maar liefst 332 meter hoge kalkrots steekt ver boven de zee uit en is vanuit de wijde omgeving te zien. De rots is niet alleen indrukwekkend om te zien, maar heeft ook hele bijzondere flora en fauna. Het is mogelijk om de rots te beklimmen. Vanuit de haven kun je omhoog wandelen. Bovenop de rots heb je een geweldig uitzicht en met een beetje geluk kun je zelfs het eiland Ibiza zien liggen.

De vissershaven van Calpe is tegenwoordig ook nog zeer actief. Aan het eind van de middag komen de vissers terug de haven in om hun vangst meteen te verkopen op de bekende visveiling. In de haven liggen ook vele catamarans en andere plezierboten, waarmee je een boottocht kunt maken over de Middellandse Zee.
Calpe in feiten
  • Van oorsprong een vissersdorpje
  • Calpe was vroeger een ommuurde stad
  • Op één na populairste plek in de Costa Blanca
  • Per jaar 3.180 zonuren
  • De rots ‘Peñón de Ifach’ is 332 meter hoog
  • Calpe telt ruim 27.000 inwoners

Tips en excursies van de reisleiding voor Calpe

Geniet van een leuk uitje in de omgeving van Calpe, onderstaand zie je enkele tips van onze reisleiding ter plaatse.
1
Historisch centrum
Bezoek het best bewaarde geheim van Calpe, het oude centrum met leuke straatjes en de stadsmuur.
2
Peñón de Ifach
Maak een wandeling op de bekende rots van Calpe, de uitzichten zijn indrukwekkend.
3
Weekmarkt
Wandel op zaterdagochtend over de weekmarkt aan de Avenida del Norte.
4
Haven Calpe
Neem een kijkje in de vissershaven, in de middag keren de vissersboten terug en is de visveiling.

Winkelen in Calpe

Calpe heeft diverse winkelcentra. In het historisch centrum treft u een aantal luxe winkels en winkels gericht op de lokale bevolking. De leuke kleine souvenirwinkeltjes liggen voornamelijk in de toeristenwijk, aan het strand en bij de haven.
Op woensdag is er een rommelmarkt aan de Avinguda País Valencià en op zaterdag is er een grote markt aan de Avenida del Norte met onder andere kleding, groenten en fruit. Bij de vissershaven kunt u verse vis kopen.

Uitgaan in Calpe

In Calpe bevinden zich vele restaurants en diverse bars en cafés. Deze zijn voornamelijk gelegen in het centrum van Calpe. Ook op de promenade bij het Levante strand en bij de jachthaven zijn diverse restaurants, bars en cafés te vinden.
Net buiten Calpe ligt een openlucht-discotheek.

Actief bezig zijn in Calpe

Watersport :
Calpe is een ideale bestemming voor watersport liefhebbers. In Cala Les Bassetes vindt je een kleine haven en twee watersportcentra: ‘Duikcentrum Les Bassetes’ en ‘Watersportcentrum Las Antipodas’. In Cala Les Bassetes kun je onder andere kanoën, snorkelen, duiken, windsurfen, paddleboarden en zeilen. Ook is het mogelijk om een duikcursus te volgen of een boottocht te maken met een catamaran of een ander plezierjacht.

Naast Cala Les Bassetes is de baai El Racó een prachtige locatie om te snorkelen. De baai bevindt zich bij de rots van Ifach en hier kun je vele soorten vissen bewonderen.

Het hoofdstrand van Calpe is Playa de la Fossa. Hier kun je heerlijk zwemmen, het water is schoon, kalm en helder. Ook kun je bij Playa de la Fossa een jetski huren of plaatsnemen op de banana-tube.

Fietsen:
De gemiddelde jaarlijkse temperatuur van 19 graden, het mooie landschap en het prachtige uitzicht op de zee maken Calpe een uitstekende fietsbestemming. Calpe en de omgeving worden ook vaak meegenomen in de Vuelta de España.

Vervoer in Calpe

Bus:
De Costa Blanca heeft goede busverbindingen. Zeker doordeweeks kunt u zich goed per bus verplaatsen. In de regio zijn veel lokale busmaatschappijen die ritten tussen de verschillende kustplaatsen verzorgen, maar ook ritten van de kust naar de grotere steden zoals Alicante en Valencia.

Tram:
Van Alicante rijdt er een tram naar Dénia. De tram maakt langs de gehele kust vele tussenstops, onder andere in Calpe, Benidorm, Altea en Benissa.

Taxi:
In de grote steden rijden taxi’s op de meter en vindt u op grote pleinen een taxistandplaats. In kleinere plaatsen wordt de prijs berekend aan de hand van het aantal kilometers dat u verplaatst wordt. U doet er goed aan voordat u in de taxi stapt een prijs af te spreken met de chauffeur. Houdt u rekening met een toeslag wanneer u ’s avonds of in het weekend een taxi neemt.

Verhuur mogelijkheden:
Indien u zelf de regio wilt gaan verkennen is er de mogelijkheid om een auto, scooter, bromfiets, fiets of mountainbike te huren in Calpe. Zorg dat u op de hoogte bent van de wijze waarop u verzekerd bent om onaangename verrassingen te voorkomen.