• Gemiddeld 325 dagen zon per jaar
  • Een ruime keuze aan badplaatsen
  • De hele Costa del Sol staat in het teken van toerisme

Vind mijn vakantie

Zoeken
Wist u dat..
De Costa del Sol de warmste regio van Europa is. De locals kijken er dan ook niet van op als het kwik tot 40 graden stijgt in de zomer. Gemiddeld genomen ligt de temperatuur in de zomermaanden rond de 30 graden.

Algemene informatie over de Costa del Sol

De Costa del Sol, wat in het Spaans "Zonnekust" betekent, is een 300 kilometer lange kuststreek aan de Middellandse Zee. De Costa del Sol loopt van Gibraltar tot aan Almeria. Ieder jaar trekken erg veel toeristen naar de Costa del Sol, die goed is voor meer dan dertig procent van alle toeristen die naar Spanje komen. Logisch als je weet dat de zon hier gemiddeld driehonderd dagen per jaar schijnt. De grootste stad in de nabije omgeving van de Costa del Sol is Malaga, en zeker een bezoekje waard.
Costa del Sol in feiten
  • Kilometers lange zandstranden
  • 300 dagen zon per jaar
  • Geschikt gebied om te overwinteren
  • Veel toeristen voorzieningen
  • Voor een erg breed publiek
  • Excursie naar Gibraltar

Tips en excursies van de reisleiding voor Costa del Sol

Geniet van een leuk uitje in de omgeving van Costa del Sol, onderstaand zie je enkele tips van onze reisleiding ter plaatse.
1
Málaga
Breng een bezoek aan de stad Málaga. Bezoek de ruïnes van het Alcazaba en het Romeinse amfitheater, wandel door de palmentuin Parque de Málaga of breng een bezoek aan de haven.
2
Vlindertuin
Mariposario Benalmádena is een van de allergrootste vlinderparken van Europa.
3
Benalmádena Pueblo
Ontdek Benalmádena Pueblo, een typisch wit Andalusisch dorp.
4
Gibraltar
Dagexcursie naar Gibraltar en geniet van de Engelse sferen.

Geografie van de Costa del Sol

De Costa del Sol is een kuststreek in de Zuid-Spaanse regio Andalusië. Het gebied rekt zich uit over zo'n 300 kilometer lange kuststrook die loopt van Gibraltar tot aan Almeriá. De belangrijkste stad in het gebied is Málaga, tegenwoordig een populaire stad voor een stedentrip. Deze stad vormt de scheiding tussen het toeristische westelijke deel en het oostelijke deel. De twee bekendste badplaatsen in de Costa del Sol zijn Marbella, Torremolinos en Fuengirola. Veel van de stranden aan de Costa del Sol zijn gekwalificeerd met de Blauwe Vlag (Europese Milieu Kwalificatie)

Geschiedenis van de Costa del Sol

Als we de rotstekeningen in de bergen moeten geloven werd het gebied wat nu de Costa del Sol heet al bewoond in de prehistorie. Rond 1100 voor Christus worden door de Feniciërs nederzettingen gesticht, die tegenwoordig de belangrijke steden in het gebied zijn. Dit zijn steden zoals Málaga en Cadíz. Ook de Romeinen hebben over het gebied geheerst, dit resulteerde in aangelegde wegen, en een verbeterde infrastructuur. Aan het eind van de 19e eeuw kent het gebied een enorme neergang. Dit heeft te maken met de ingestorte staalindustrie, wijnbouw die last heeft van de wijnziekte Phylloxera en een verzwakte handel. De Costa del Sol lijkt terecht te komen in een neerwaartse spiraal waar het niet meer uit zal komen. Om het gebied te redden wordt een nieuwe geldbron aangeboord; het toerisme. De badplaats Torremolinos wordt weggezet als nieuwe toeristische bestemming. Er wordt flink in de toeristische sector geïnvesteerd. Torremolinos wordt steeds populairder, beroemdheden als Frank Sinatra en Grace Kelly, komen naar de Spaanse regio. Kleine vissersdorpjes veranderen in toeristische badplaatsen. Tegenwoordig is de gehele kust van de Costa del Sol gewijd aan de toeristenindustrie.

Cultuur van de Costa del Sol

Aan de Costa del Sol vindt u karakteristieke Spaanse steden, dorpen en mooie natuurgebieden. Een van de meest schilderachtige plaatsjes aan de Costa del Sol is de 'pueblo blanco' Mijas. In dit stadje vindt u witgekalkte huizen met fleurige bloemen op de balkons. De ezels die door de straten lopen maken het authentieke beeld helemaal af. De streek Andalusië staat bekend om de historische en vooral versierde paleizen die door de Moren zijn gebouwd. De Costa del Sol is een zeer geliefde plaats om te overwinteren. Met meer dan 300 zondagen en in de winter een gemiddelde temperatuur van 17 graden is het hier dan ook erg aangenaam. De bergen landinwaarts beschermen de kust van regenval en in de kustplaatsen zijn de nodige Nederlandstalige voorzieningen.

Net zoals in heel Spanje struikel je in de Costa del Sol bijna over de tapasbars. Door de grote stroom van toeristen zijn deze tapas getransformeerd van borrelhapjes naar een volledige maaltijd. Een ander gerecht dat je uitstekend kunt eten in deze streek is paella.

Natuur van de Costa del Sol

De Costa del Sol is een geliefde vakantiebestemming voornamelijk vanwege de prachtige stranden en het aantal zonuren waarvan de toeristen het hele jaar door kunnen genieten. Echter kent de Costa del Sol ook schitterende landschappen. Natuurliefhebbers aan de Costa del Sol kunnen genieten van Cabo de Gata, een prachtig natuurreservaat met baaien en stranden, dat (nog) altijd niet ontdekt is door het massatoerisme. Als natuurliefhebber is een bezoekje brengen aan de stad Ronda een must. Ronda is één van de mooiste steden van Spanje en ligt in een bergachtig gebied.

Er heerst een mediterraan klimaat. De gemiddelde temperatuur ligt in de zomermaanden juli en augustus dan ook rond de 30 graden. Naar temperaturen van 40 graden kijken de locals niet raar op. Het klimaat in de Costa del Sol is het hele jaar door uitstekend, niet voor niets is de Costa erg populair bij Nederlandse overwinteraars. Dit heeft vooral te maken met het aantal zonuren, en de weinig regenval.