• Groot contrast tussen drukte en rust
  • Schitterend binnenland
  • Kilometers lange kusten

Vind mijn vakantie

Zoeken
Wist u dat..
Soms lees je ergens Costa Dorada, soms lees je Costa Daurada. De juiste spelling ligt aan de taal. De Costa Dorada ligt in Catalonië, in het Catalaans betekend Costa Daurada letterlijk 'De gouden kust', in het Spaans is het Costa Dorada.

Algemene informatie over de Costa Dorada

De Costa Dorada, wat in het Spaans "Gouden Kust" betekent, is een 216 kilometer lange kuststreek in Catalonië. De streek bestaat zowel uit stranden als rotskusten en begint ten noorden van Tarragona en loopt vanaf daar langs verschillende bekende badplaatsen, waaronder Salou, Cambrils en La Pineda. De Costa Dorada wordt ook wel Costa Daurada genoemd. In het zuiden sluit de Costa Dorada aan op de Costa del Azahar. De streek is erg populair bij wijnliefhebbers, en staat bekend om de schitterende wijnvelden in het binnenland.
Costa Dorada in feiten
  • Veel ruïnes uit de Romeinse tijd
  • Een van de grootste discotheken van Europa
  • 215 kilometer kustlijn
  • Geboortstreek van Antoni Gaudí
  • Échte wijnstreek
  • Minder populair als winterbestemming

Tips en excursies van de reisleiding voor Costa Dorada

Geniet van een leuk uitje in de omgeving van Costa Dorada, onderstaand zie je enkele tips van onze reisleiding ter plaatse.
1
Port Aventura World
Een waanzinnig attractiepark met zes betoverende werelden, een spetterend aquapark en een pijlsnel Ferrari park.
2
Barcelona
Ga mee op excursie of pak de trein naar Barcelona. Bezoek de Sagrada Familia, het voetbalstadion Camp Nou en het kleurrijke Parc Güell.
3
Haven Salou
Bewonder ’s avonds bij de haven de fontein en geniet van de lasershow.
4
Aquopolis
Bezoek het waterpark en dolfinarium Aquopolis. Er zijn meerdere malen per dag dolfijnen- en zeeleeuwenshows. Verder zijn er vele zwembaden, waterglijbanen en attracties te vinden.

Geografie van de Costa Dorada

De Costa Dorada begint bij het kleine plaatsje Cunit, dit plaatsje ligt op de grens met de Costa de Garraf en loopt langs de "Romeinse route". Dit is een route via de kust die langs de belangrijke Romeinse monumenten loopt. De 1e grote plaats in de Costa Dorada is Calafell. Daarna volgen de meest toeristische plaatsen zoals Salou, Cambrils en Miami-Platja. Deze kustplaatsen zijn volledig ingericht voor het toerisme, alle denkbare toeristische voorzieningen zijn dan ook aanwezig. Het binnenland achter de Costa Dorada is werkelijk prachtig, hier wisselen schitterende wijnvelden af met verlaten dorpjes in de bergen.

Geschiedenis van de Costa Dorada

De Iberiërs waren de eerste bewoners van de Costa Dorada, zij woonden minstens 7000 jaar geleden in Catalonië. Uit archeologische vondsten blijkt dat zij in ieder geval 3000 jaar geleden de Costa Dorada bewoonden. Tussen de zevende en de derde eeuw voor Christus werd de Costa Dorada gekoloniseerd door de Grieken. Zij stichtten onder andere de nederzetting Salauris, het tegenwoordige Salou. Hierna namen de Romeinen het gebied over, zij legden wegen aan en lieten imposante bouwwerken achter zoals het aquaduct en amfitheater in Tarragona.

Cultuur van de Costa Dorada

Het contrast in de Costa Dorada is erg groot. In Cambrils vindt u nog de oorspronkelijke Spaanse sferen, terwijl u in Salou kunt genieten van een broodje kroket op de boulevard. Salou staat vooral bekend als feestbestemming, in de zomermaanden vinden vele jongeren hun weg naar Salou. U vindt hier soms typische Hollandse uitgaansgelegenheden volledig gefocust op jongeren. Salou is echter niet alleen een feestbestemming, het is ook erg geschikt voor familievakanties.

Wanneer u echt iets mee wilt krijgen van de Spaanse cultuur tijdens een vakantie in de Costa Dorada kunt u het beste de stad Reus bezoeken. Dit is de geboorte stad van Antoni Gaudí, de architect van onder andere de Sagrada Família in Barcelona.

Natuur van de Costa Dorada

Net als in het toerisme is de Costa Dorada wat betreft natuur ook erg divers, de contrasten zijn erg groot; grote brede stranden maar ook kleine baaitjes waar u kunt genieten van de rust en de omgeving. Op veel stranden heeft u de mogelijkheid om watersporten te beoefenen zoals snorkelen, duiken en surfen. Toch zijn de stranden van de Costa Dorada minder toeristisch en druk bezocht dan bijvoorbeeld die aan de Costa Brava. In het binnenland vindt u interessante middeleeuwse dorpjes en onwijs veel kastelen.

De Costa Dorada kent een mediterraan klimaat met erg warme, droge zomers. De gemiddelde temperatuur ligt in de zomermaanden rond de 28 graden. In de winter is het aan de Costa Dorada koeler dan aan de meer zuidelijk gelegen kusten van Spanje, hierdoor is de Costa Dorada minder populair als winterbestemming.