Spanje

  • Een schatkist aan culturele steden
  • Kilometers lange costa's
  • Het ultieme vakantieland in Europa

Vind mijn vakantie

Zoeken
Wist u dat...
Spanje héél lang geleden eigenlijk een eiland was wat tegen Frankrijk is gebotst? Dit had vervolgens ook het gevolg voor het ontstaan van de Pyreneeën.

Algemene informatie over Spanje

Spanje kent een lange kustlijn die verdeeld is over verschillende Costa's, temperamentvolle steden als Barcelona en Madrid, het klassieke Andalusië in Zuid-Spanje en de overheerlijke tapas. Spanje is gelegen in het zuidwesten van Europa en is vanwege de ligging aan de Middellandse Zee al jaren een favoriete plek voor een vlieg- of busvakantie naar Spanje.

Spanje kent tal van costa’s. Wat denk je bijvoorbeeld van de Costa Blanca en de Costa Brava. Hier vind je enorme rotsen langs de kilometers lange kust. Gegarandeerd zon vind je aan de Costa del Sol. In deze 600 kilometer lang tellende kustlijn schijnt gemiddeld genomen 300 dagen per jaar de zon.

Spanje telt 48.958.159 (2019) inwoners en een oppervlakte van 505.992 km². In Spanje wordt voornamelijk Spaans gesproken. Maar naast Spaans zijn Catalaans, Baskisch en Galicisch zogenaamde 'co-officiële' talen van het land. Dit zijn talen uit verschillende regio’s van het land.

Spanje in feiten
  • Spanje telt vier officiële talen
  • Meer dan 200 verschillende soorten paella
  • Het enige Europese land waar bananen groeien
  • Één van de laagste bevolkingsdichtheid van Europa
  • Het officiële volkslied heeft geen tekst
  • Mañana! is het favoriete Spaanse woord

Tips en excursies van de reisleiding voor Spanje

Geniet van een leuk uitje in de omgeving van Benidorm, onderstaand zie je enkele tips van onze reisleiding.
1
Jeepsafari Benidorm
sOntdek de natuur van Benidorm met een Jeepsafari van 3 uur die je tot de mooiste plekken van Benidorm brengt.
2
Aqualand Benidorm
Plons! Een dagje waterpret. Aqualand Benidorm beschikt over meerdere glijbanen, een wildwaterbaan, golfslagbad en leuke kinderbaden voor de allerkleinsten.
3
Grotten van Canalobre
Bezoek de Grotten van Canalobre en laat je betoveren door de prachtige stalagmieten en stalagtieten.
4
National Park Elche
Het palmbomenbos bij Elche is werkelijk schitterend. Wandel langs de enorm hoge palmbomen en stop halverwege voor een lekker cocosdrankje!

Geschiedenis en politiek van Spanje

De naam Spanje ( in het Spaans España ) is afgeleid van Hispania, dat door de Romeinen werd gebruikt voor het hele Iberisch Schiereiland. Hier valt niet alleen Spanje onder, maar ook Portugal, Andorra, Gibraltar en een klein stukje van Frankrijk.

Wist je dat Spanje héél lang geleden eigenlijk een eiland was wat tegen Frankrijk is gebotst? Dit had vervolgens ook het gevolg voor het ontstaan van de Pyreneeën.

Cultuur van Spanje

Spanje is na China en Italië het land met de meeste UNESCO-ergoedlocaties ter wereld. Spanje is een land dat erg rijk is aan kunst. Door het hele land vind je een gigantisch aanbod van musea en architectuur. De grootste culturele bezienswaardigheden van Spanje zijn de Sagrada Familia in Barcelona en het Prado Museum in Madrid. De wereldberoemde kunstenaars Picasso en Dalí komen uit Spanje, net als bekende architect Antoni Gaudí.

Een typische culturele activiteit in Spanje is de Flamenco, dit is een muziekgenre waar een typische Spaanse dans bij hoort. Deze dans is ontstaan in de zuidelijke provincies van Spanje en heeft zich ontwikkeld in 1400 toen de eerste zigeuners naar Spanje trokken. U heeft vast wel eens van Santiago de Compostela gehoord, dit stadje in het noordwesten van Spanje is bekend als bedevaartsoord en wordt jaarlijks door honderd duizenden pelgrims aangedaan.Waar u op moet letten in Spanje is de welbekende siësta. Spanjaarden houden in de middag een middagdutje en dit heeft tot gevolgen dat de (meeste kleine) winkels dicht gaan tussen twee en vier uur. Spanjaarden nemen uitgebreid de tijd om te rusten en om te eten.

Voetbal is de populairste sport in Spanje. De Spaanse competitie wordt gezien als een van de sterkste ter wereld. Bekende voetbalclubs zijn onder andere Real Madrid, FC Barcelona en Valencia. Zeker de twee grootste clubs; Real Madrid en FC Barcelona behoren tot de absolute wereldtop. Maar ook het nationaal elftal van Spanje is van hoog niveau. Spanje won als allereerste land ter wereld drie grote kampioenschappen op rij: het EK in 2008, het WK in 2010 en het EK in 2012.

Natuur en klimaat van Spanje

De natuur is Spanje is overweldigend te noemen, zowel in het binnenland, op de Canarische Eilanden en de Balearen als bij de bekende badplaatsen aan de costa's. Het land heeft je alles te bieden, het landschap biedt bergen, bossen en stranden. Met bijna 5000 kilometers aan kustlijn, ingedeeld in diverse costa's is het land dé bestemming voor mensen die houden van een vakantiebestemming vol zon, zee en strand. Mensen die opzoek zijn naar natuur kunnen in Spanje goed uit de voeten in meer dan 15 nationale parken, diverse berggebieden en meer dan 700 beschermde natuurgebieden. De natuur van Spanje heeft voor ieder wat wils.

Het Spaanse zomerweer wordt door veel mensen als ideaal gezien, het wordt vooral gedomineerd door zon en droogte. Gemiddeld genomen valt er slechts 610 mm neerslag per jaar, hiervan valt zelfs het grootste deel in de noordelijke bergen.

Geldzaken van Spanje

Spanje kent net als Nederland de euro als betaalmiddel. Er zijn voldoende banken en bij vrijwel iedere bank kunt u met een Nederlandse bankpas pinnen. Alle Nederlandse banken verstrekken een 'wereldpas' met het Maestro-logo. Wanneer een winkel, restaurant of tankstation in het buitenland dit logo voert, kunt u hier gewoon pinnen.

Over het algemeen is de rekening in een restaurant inclusief 'bediening' dit wil zeggen dat op de rekening de fooi al wordt berekend .Spanjaarden geven over het algemeen niet meer dan 5% fooi. Meestal ronden ze het bedrag iets naar boven af.

Eenvoudige maaltijd : vanaf €10,-
Driegangenmenu: vanaf €17,-
Kopje koffie : vanaf €1,50
Biertje: vanaf €2,50

Beste reistijd Spanje

Het gehele jaar is Spanje erg goed te bezoeken qua weer. De beste maanden zijn juni tot en met september. Echter zijn er grote regionale verschillen, vooral in juli en augustus kan dit zich uiten in het binnenland tot extreme hitte. Een uitzondering is de Canarische Eilanden. Hier kan bijna het hele jaar genoten worden van een aangenaam klimaat, en komt de temperatuur zelden onder de 20 graden. Spanje is ook populair om te overwinteren, zeker badplaatsen als Benidorm zijn dan erg in trek. Wel valt er in de wintermaanden wat meer regen.