Duurzaam op reis met Solmar


Duurzaam op reis met Solmar
Als reisorganisatie zijn wij ons bewust van de impact die onze reizen hebben op deze wereld. Daarom vinden wij het belangrijk om bij te dragen aan Duurzaam Toeristisch Ondernemen (DTO). Duurzaam Toeristisch Ondernemen betekent dat toeristische bedrijven rekening houden met mens, natuur en milieu in de breedste zin. Denk hierbij aan het terugdringen van de CO2-uitstoot, behoud van lokale culturen, het bijdragen aan lokale economieën en vooral het behoud van onze mooie wereld. Samen met onze medewerkers bij Solmar proberen wij beetje bij beetje onze negatieve impact te verkleinen en onze positieve impact te vergroten, maar daar hebben we natuurlijk ook u als reiziger bij nodig. In dit duurzaamheidsbeleid komt aan bod wat wij zelf aan duurzaamheid doen, maar ook wat u, als reiziger, kunt doen.

Behalve onze busreizen bieden wij ook vliegreizen aan. Natuurlijk zijn wij ons ervan bewust dat vliegen een grote CO2-uitstoot met zich meebrengt en dat dit slecht is voor het milieu. Reizen met de bus is daarentegen één van de meest milieuvriendelijke manieren om naar onze bestemmingen te reizen, maar ook deze manier van reizen brengt CO2-uitstoot met zich mee. Ook wanneer u verblijft in een accommodatie zorgt dit voor uitstoot.
Al deze zaken bij elkaar opgeteld zorgt dit voor veel extra CO2-uitstoot. Daarom zetten wij ons in om de wereld toch weer een beetje te verduurzamen. Dit doen wij onder andere door maatregelen op ons kantoor, maar ook door u beter te informeren. Samen staan we altijd sterker, en daarom willen wij samen met u als reiziger van Solmar de weg bewandelen naar een betere wereld voor iedereen!

Onze visie ten aanzien van duurzaamheid
Reizen met de bus zorgt voor de minste CO2-uitstoot wanneer u reist naar bijvoorbeeld Spanje. Maar als bedrijf in de reisbranche willen wij onze verantwoordelijkheid nemen om onze reizen nóg groener te maken. Zo verduurzamen wij ons kantoorpand en letten wij op verschillende zaken zoals afval scheiden en het opleiden van ons personeel rondom het thema duurzaamheid. Natuurlijk kijken wij verder dan alleen Solmar zelf, wij betrekken namelijk de hele keten in duurzaamheid, van hotel en activiteitenaanbieder tot vervoerder en reisagenten. Hierin kijken wij breder dan alleen carbon management, ook facetten zoals het welzijn van mens, dier en natuur zijn belangrijke speerpunten. 

Travelife Partner
In september 2023 hebben wij de Travelife Partner Award opnieuw behaald, hier zijn wij ontzettend trots op! De Travelife Partner Award is een erkenning van onze toewijding aan duurzaamheid, dit gaat over het welzijn van mens, dier en milieu. Solmar voldoet dan ook aan meer dan 100 criteria op het gebied van duurzaamheidsmanagement, kantooractiviteiten, en het werken met leveranciers en klanten. Natuurlijk stopt duurzaamheid hier niet voor ons, wij zullen ons blijven inzetten om steeds meer te vergroenen! Bekijk meer informatie over Travelife.Wat doen wij zelf?
Allereerst hebben wij een DTO-coördinator aangewezen bij Solmar. Deze coördinator coördineert alle zaken die er gebeuren rondom duurzaamheid. Ook is zij het aanspreekpunt voor vragen met betrekking tot duurzaamheid. De DTO-coördinator heeft via de ANVR trainingen gevolgd van het Better Holidays Programma, daardoor is onze DTO-coördinator een echte specialist geworden op het gebied van duurzaam toerisme!

Naast onze DTO-coördinator hebben wij meerdere medewerkers die gespecialiseerd zijn in duurzaam toerisme en zij vormen samen het DTO-team van Solmar. Uiteraard hebben ook de andere DTO-leden de trainingen gevolgd via het Better Holidays Programma van de ANVR. Het DTO-team heeft regelmatig overleg om punten te signaleren die beter kunnen op het gebied van duurzaamheid, op deze manier blijven wij onszelf dus verbeteren!

Via de volgende maatregelen verbeteren wij onze interne duurzaamheid:
 • Wij hebben een DTO (duurzaam toeristisch ondernemen) Coördinator en team!
 • Voor onze studiereizen kiezen wij er indien mogelijk voor om met de bus te reizen, dit heeft de laagste CO2-uitstoot per persoon op een reis naar de Spaanse Costa's!
 • De busbedrijven waar wij mee samen werken vervangen hun bussen regelmatig, zo worden onze ritten constant uitgevoerd met bussen die voorzien zijn van die nieuwste technologie en zo een relatief lage CO2-uitstoot hebben. De bussen beschikken over Euro5 en Euro6 motoren.
 • Wij werken samen met scholen die ook voor duurzaamheid staan en hebben gedurende het jaar duurzaamheidsprojecten (zoals een Clean The Beach)
 • Onze verlichting wordt vervangen door LED-verlichting
 • In de ruimtes die minder gebruikt worden hebben wij bewegingssensoren aangebracht voor het licht, zo staan er nooit onnodig lampen aan, super handig toch!?
 • Alle apparaten zijn uitgeschakeld buiten kantoortijden
 • Wij scheiden ons afval op kantoor: PMD (plastic, metaal en drankkartons), glas, papier, restafval
 • We gebruiken duurzame sanitaire producten
 • Onze cateraar in het transferium houdt zich ook bezig met duurzaamheid m.b.t. inkoop en het recyclen van plastic.
 • Wij gebruiken zo weinig mogelijk papier. Het papier wat we wel gebruiken beschikt over het FSC keurmerk
 • Alle communicatie die wij versturen naar de klant (factuur, reisbescheiden etc.) is uitsluitend via de mail tenzij dit niet mogelijk is voor de klant.
 • Wij gebruiken onze vaatwasser enkel op het eco-programma
 • Onze toners van de printers worden apart ingezameld en komen ten goede aan Eeko, zij verdelen de inkomsten hiervan onder verschillende goede doelen
 • Bij de inkoop van zowel kantoorartikelen als levensmiddelen letten wij op duurzaamheid, denk hierbij aan koffie en thee met duurzame keurmerken zoals UTZ en Rainforrest Alliance
Verantwoord samenwerken met Partners
Onze busreizen partner houdt zich ook bezig met duurzaamheid, denk hierbij aan het vernieuwen om de paar jaar van de bussen voor de nieuwste technologieën en duurzaamheid tot aan een eigen wasstraat bij onze busreizen partner. Daarnaast maakt Solmar.nl de busplanning zo milieubewust mogelijk, dit wil zeggen dat we onze planning zo maken om te voorkomen dat er lege stoelen zijn. De routes worden zo efficiënt mogelijk uitgestippeld en mocht er een bus leeg terug gaan, laten we deze op bestemming staan totdat de bus met passagiers terugkeert.
Wij bieden alleen excursies aan met respect voor mens, dier en natuur. De aangeboden excursies moeten voldoen aan de richtlijnen voor dierenwelzijn. Alle partners op locatie, lokale gidsen en reisleiders zijn zich ook bewust van duurzaamheid.

Wat kunt u zelf doen?
Natuurlijk kunnen wij als reisorganisatie niet alleen de wereld verduurzamen, daar hebben we onze reizigers ook bij nodig. Wij begrijpen dat u zelf misschien niet altijd precies weet wat u dan kunt doen om uw reis toch een beetje duurzamer te maken. Daarom hebben wij een aantal tips voor u op een rijtje gezet!
 • Heeft u een geschikte accommodatie kunnen vinden in de brochure? Geef deze vervolgens door aan iemand anders, zodat zij geen nieuwe aan hoeven te vragen. Bent u een beetje handig met de computer, kijk dan eens op onze website in plaats van in de brochure!
 • Kom met de trein naar ons transferium in Maarheeze, het is nog geen minuutje lopen vanuit het station. Indien u een reis heeft geboekt kunt u opgehaald worden met de pendelbus op meer dan 48 opstapplaatsen in Nederland en België!
 • Gooi tijdens de busreis uw afvalzakje nog niet weg als deze nog niet vol zit of er niets vies in zit
 • Gooi op uw bestemming geen afval op straat, in de zee, op het strand of in de natuur maar gooi het netjes in de daartoe behorende afvalbakken
 • Probeer op de bestemming gebruik te maken van het openbaar vervoer in plaats van de taxi, Vooral in Spanje is het openbaar vervoer erg goed geregeld! Uiteraard kunt u ook altijd een mooie wandeling maken om van punt A naar punt B te komen
 • Ga zuinig om met water. Vooral in het zomerseizoen is het vaak erg droog op onze bestemmingen. Dit geldt ook voor de accommodaties, zoals bijvoorbeeld het gebruik van de douche
 • Verlaat je de hotelkamer, zorg dan dat alle elektrische apparaten en verlichting uitgeschakeld zijn. Zijn de handdoeken op de badkamer nog schoon? Gooi deze dan niet op de grond zodat deze niet onnodig gewassen worden
 • Denk ook aan de lokale bevolking, ga eens eten bij een lokaal restaurantje, koop een leuk handgemaakt souvenir bij een klein lokaal winkeltje en pas je aan, aan de lokale gebruiken.
 • Denk goed na waar je souvenirs koopt, zodat u geen souvenirs koopt die worden gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten, wij raden dit ten strengste af.
 • Compenseer u CO2-uitstoot via GreenSeat. U vult hier de betreffende luchthavens of het aantal gereden kilometers in en zij rekenen vervolgens uit hoeveel u kunt compenseren!
CO2 Compensatie via GreenSeat
Natuurlijk ontkomen we er niet aan dat het reizen naar een vakantiebestemming CO2-uitstoot met zich meebrengt. Natuurlijk is reizen met de bus een groenere optie dan reizen met het vliegtuig of de auto. Wilt u graag uw CO2-uitstoot compenseren? Dan kan dit via GreenSeat. U kunt ervoor kiezen om uw uitstoot voor vliegtuig, auto of bus te compenseren. U vult hier de betreffende luchthavens en klasse in of het aantal gereden kilometers in. GreenSeat rekent vervolgens direct voor u uit hoeveel u kunt compenseren en dit kunt u dan ook weer direct in orde maken. Met het bedrag wat u betaalt zorgt GreenSeat ervoor dat er elders in de wereld minder CO2 uitgestoten wordt. Dit doen zij door middel van verschillende projecten. Benieuwd geworden hoe dit werkt? Bekijk GreenSeat.

Groene bus
Wist u dat reizen met de touringcar de meest milieuvriendelijke manier is om naar uw bestemming te reizen? Dus naast dat u op een gezellige, ruime en luxe manier naar uw bestemming reist, is reizen met de touringcar ook nog eens veel minder belastend voor onze wereld dan reizen met bijvoorbeeld de auto, het vliegtuig of zelfs de trein!

Ook bij Solmar beseffen we ons dat duurzaamheid een belangrijk thema is, en hier nemen we dan ook graag onze verantwoordelijkheid voor, maar dit kunnen wij natuurlijk niet zonder jullie, onze reizigers. Kies daarom eens voor een busreis in plaats van reizen met een ander vervoersmiddel. Steeds meer milieubewuste toeristen kiezen voor een onbezorgde busreis met Solmar. En dat is terecht, blijkt uit de cijfers!Vliegen
Wij zijn ons ervan bewust dat vliegen een negatief effect heeft op het milieu en klimaat. Om de negatieve effecten van vliegen toch zo veel mogelijk te verminderen werken wij samen met Transavia en maken we enkel gebruik van directe vluchten. Transavia werkt zeer actief aan het verminderen van de negatieve effecten van het vliegen en heeft daardoor een aantal maatregelen genomen. Wij raden tevens aan om met openbaar vervoer te reizen naar de luchthaven. Benieuwd welke maatregelen dit zijn? Bekijk hoe Transavia verduurzaamt.

Bestrijding seksuele uitbuiting van kinderen
Wij steunen actief de ANVR en Defence for Children – ECPAT in de bestrijding van kinderuitbuiting in vakantielanden. Wij nodigen jou uit met ons alert te zijn en vermoedens van kindermisbruik te melden op www.dontlookaway.nl , ook als dit begaan is in het buiteland. Meer informatie over het bestrijden van kindermisbruik is bij de reisleiding beschikbaar.

Better holidays
Bij het samenstellen van onze reizen houden we rekening met mensen, milieu, natuur en cultuur, zodat de vakantie niet alleen voor jou bijzonder is, maar ook komende generaties kunnen genieten van aantrekkelijke bestemmingen. Of het nu gaat om vakanties waarbij je geniet van ongerepte natuur, de lokale cultuur beleeft, nieuwe mensen ontmoet of een heerlijk lokaal gerecht proeft; samen werken we aan vakanties die zorgen voor betere plekken en mooiere ervaringen. En daarmee leveren we een belangrijke bijdrage aan de duurzame ontwikkelingen op de bestemming. Voor jou als reiziger, maar ook voor de mensen die op de vakantiebestemming wonen.

Blijven verbeteren
Wij, Solmar.nl, willen blijven verbeteren in duurzaamheid en geven ook advies aan onze klanten om bewuste keuzes te maken van de reis boeken, de geschikte accommodaties tot aan het omgaan van mens, dier en milieu op bestemming.