Reizen naar Spanje tijdens code oranje? Lees hier alles wat u moet weten!

Het is dan eindelijk zo ver! We gaan vanaf vrijdag 9 juli weer vertrekken naar Spanje. U vraagt zich vast af hoe dat kan, aangezien Spanje nog code oranje heeft. Dat zit zo: 

Vanaf 1 juli kent de EU het Digitaal Corona Certificaat. Het certificaat maakt het voor u als reiziger mogelijk om via de CoronaCheck-app aan te tonen dat u bijvoorbeeld volledig gevaccineerd of negatief getest bent. Dit maakt vrij verkeer binnen de EU weer mogelijk en hierdoor kunt u dus weer op onze bus naar Spanje stappen.

Natuurlijk is het erg belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan. Daarom hebben wij hieronder alle informatie op een rijtje gezet.

Lees meer

Reizen zijn mogelijk

 • Vanaf 9 juli worden reizen naar Spanje hervat
 • U kunt zelf kiezen of u op vakantie gaat, uw reis omboekt of uw geld terugvraagt

Negatief testbewijs

 • Bewijs van herstel, vaccinatie of negatieve test noodzakelijk
 • Voor zowel heen- als terugreis
 • Geen verplichte thuisquarantaine bij terugkeer in Nederland

Let op, er zijn maatregelen

 • Lees u goed in voor uw reis. Er gelden per regio en per hotel verschillende corona maatregelen
 • Bekijk voor vertrek de actuele situatie en richtlijnen 

Reizen naar Spanje bij code oranje

Uw keuze: reizen of geld terug

Ten eerste biedt Solmar u de keuze of u tijdens code oranje op reis gaat of uw geld terug wilt vragen. Kiest u ervoor om uw geld terug te vragen? Dan kan dit vanaf 14 dagen voor vertrekt tot 5 dagen voor vertrek zo lang Spanje op code oranje staat. 

Kiest u er voor om op reis te gaan? Dan leest u alle relevante informatie op deze pagina. 


Regels omtrent het vaccinatiebewijs/corona certificaat en testen.

Heenreis naar Spanje - iedereen van 12 jaar of ouder heeft een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag nodig.

 • Vaccinatiebewijs: 14 dagen of langer volledig gevaccineerd (Bij het Janssen vaccin is dit 4 weken). U kunt dit aantonen via een QR code in de CoronaCheckApp. Indien u geen smartphone heeft kunt u de QR code ook downloaden via CoronaCheck.nl en vervolgens printen. 
 • Herstelbewijs: bewijs moet minimaal 11 dagen en maximaal 180 dagen na de eerste positieve PCR -test afgegeven zijn.
 • Negatieve testuitslag: negatieve NAAT (PCR) – testuitslag afgenomen maximaal 72 uur voor aankomst in Spanje OF een negatieve antigeentest uitslag afgenomen maximaal 48 uur voor aankomst met officieel document.
 • Let op! Voor de doorreis door Frankrijk is een negatieve PCR-test of antigeentest nodig die niet ouder is dan 24 uur vóór vertrek (gerekend van het moment van afname). Kijk voor meer info op www.wijsopreis.nl 
 • Gezondheidsverklaring Solmar. Deze moet voor vertrek worden ingevuld, deze is te vinden op onze website.
 • Verklaring reizen op eigen risico. Deze moet voor vertrek worden ingevuld, deze is te vinden op onze website


Terugreis naar Nederland- iedereen van 12 jaar of ouder heeft een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag nodig.

 • Vaccinatiebewijs: 14 dagen of langer volledig gevaccineerd (Bij het Janssen vaccin is dit 4 weken). U kunt dit aantonen via een QR code in de CoronaCheckApp. Indien u geen smartphone heeft kunt u de QR code ook downloaden via CoronaCheck.nl en vervolgens printen. 
 • Herstelbewijs: bewijs moet minimaal 11 dagen en maximaal 180 dagen na de eerste positieve PCR -test afgegeven zijn.
 • Negatieve testuitslag: negatieve NAAT (PCR) – testuitslag afgenomen maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland.
 • Let op! Voor de doorreis door Frankrijk is een negatieve PCR-test of antigeentest nodig die niet ouder is dan 24 uur vóór vertrek (gerekend van het moment van afname). Kijk voor meer info op www.wijsopreis.nl 
 • Waar te testen in Spanje? hier zal de reisleiding u ter plaatse over kunnen informeren. Mochten we hier eerder informatie over hebben wordt iedereen uiteraard geïnformeerd.


Maatregelen in de bus:

 • Mondkapjes zijn verplicht tijdens de reis
 • Het aantal stops kan beperkter zijn, echter zullen er wel stops plaatsvinden tijdens de reis, dit is wettelijk verplicht 
 • Geen catering aanwezig in de bus, eten/drinken zelf meenemen
 • Verplaatsen/lopen door de bus moet zoveel mogelijk beperkt worden
 • Toiletgebruik (wanneer noodzakelijk) is mogelijk
 • Er is geen entertainmentsysteem werkzaam

Maatregelen ter plaatse (Spanje):

Net als in Nederland geldt de regel om 1,5 meter afstand te houden. Het dragen van mondkapjes is verplicht in alle binnenruimtes (zoals bijvoorbeeld winkels en musea) en in het OV, taxi, boot en vliegtuig. Dit geldt ook voor stations en perrons. In de openlucht is het dragen van een mondkapje verplicht als 1,5 meter afstand niet gewaarborgd kan worden. Deze verplichtingen gelden voor alle personen vanaf 6 jaar. Voor mensen met een medische indicatie of ademhalingsproblemen, handicap of gedragsproblemen gelden uitzonderingen.

Hotels, restaurants en winkels zijn open. In sommige gevallen gelden er beperkingen wat betreft capaciteit. Hetzelfde geldt voor musea, theaters, bioscopen en attractieparken, echter zijn deze veelal beperkt toegankelijk. In Catalonië is er momenteel een avondklok actief vanaf 1uur s'nachts 

Voor de laatste updates omtrent coronamaatregelen in Spanje, bezoek deze pagina.

In het hotel: de meeste hotel hebben op hun website de laatste update staan over ‘hun’ corona maatregelen. Check altijd even de website van het hotel. Specifieke vragen kunnen we altijd navragen. We hebben een overzicht gemaakt van de websites van de hotels, hier kunt u de maatregelen die van toepassing zijn op uw accommodatie opzoeken.

Wat gebeurt er wanneer maatregelen tijdens het verblijf of vlak voor vertrek strenger worden:

De Spaanse overheid kan per regio maatregelen aanpassen, versoepelen of verzwaren. Zo lang dit kleine wijzigingen zijn is dit voor het eigen risico van de klant. U gaat akkoord met een reis naar een code oranje gebied en weet dat er ook ter plaatse maatregelen zijn, die net zoals in Nederland gewijzigd kunnen worden. Bij drastische maatregelen wordt er door Solmar besloten of we moeten ingrijpen/repatriëren.

Zorg en Reisverzekering:

We adviseren u om bij uw zorg- en reisverzekering na te gaan in hoeverre corona-gerelateerde behandelingen vergoed worden wanneer u ervoor kiest om naar een code oranje gebied te reizen. De zorgverzekering zal een deel vergoeden maar vergoedt wellicht alleen het deel van de kosten dat de behandeling in Nederland zou kosten. Is een behandeling in het buitenland duurder dan kan het zijn dat u zelf moet bijbetalen. Daarnaast zijn er reisverzekeringen die helemaal niets dekken wanneer u naar code oranje gebied reist, ook zaken die niet corona gerelateerd zijn. We adviseren u dit goed na te gaan bij uw eigen verzekeringen en daarna het besluit te nemen om wel of niet te reizen.

Terugreizen na positieve testuitslag in Spanje

Wilt u terugreizen naar Nederland, maar test u in Spanje positief? Dan moet u 10 dagen in quarantaine en kan u dus niet terugreizen naar Nederland. Dit betekent dat u extra kosten zal maken voor uw accommodatie en eventueel gemist werk. Ga voor vertrek goed na of uw reisverzekering de extra kosten dekt.

Vanuit Solmar wordt uw terugreis in dit geval kosteloos verzet. Dit houdt in dat wij uw terugreis naar Nederland zo goed mogelijk zullen proberen te faciliteren. 

Solmar is niet aansprakelijk voor overige extra kosten.

Repatriëring – CODE ROOD

Wanneer de kleurcode wordt aangepast naar code rood mag er niet meer gereisd worden. We gaan dan direct over tot repatriëring. Kiest u er zelf voor om terug te reizen zonder dat de kleurcode veranderd naar rood? Dan geldt er geen repateriering.

Annuleren of wijzigen van de reis voor vertrek:

 • Kosteloos annuleren of wijzigen vanaf 2 weken tot 5 dagen voor vertrek.
 • Wanneer u besluit te gaan, sturen we u een formulier om te ondertekenen dat u op de hoogte zijn van code oranje en zelf besluit om op reis te gaan.